Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αναγκαία συνθήκη για καλυτέρευση των ζωών μας ο συλλογικός αγώνας


                                                                                                                        01/06/2017
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της 17ης Μαΐου θεωρείται άκρως ικανοποιητική. Συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αρκετοί συνάδελφοι, κάποιοι για πρώτη φορά, και ακόμη περισσότεροι απείχαν από την εργασία τους. Καταστήματα τα οποία εξυπηρετούν μεγάλο όγκο πελατών παρέμειναν κλειστά εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις αντεργατικές κεντρικές πολιτικές αλλά και στην πολιτική εντατικοποίησης της εταιρείας το τελευταίο διάστημα.

Κατανοούμε την πλειοψηφία των συναδέλφων που δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, καθώς δεν βλέπουν να υπάρχει προοπτική σε έναν αγώνα χωρίς μαζικότητα, στον οποίο ηγούνται άνθρωποι συμβιβασμένοι και βολεμένοι τόσο σε πολιτικό όσο και συνδικαλιστικό επίπεδο. Ακριβώς αυτός όμως είναι ο λόγος που γίνεται αναγκαία η συμμετοχή μας σε συλλογικές διαδικασίες αναζήτησης και διεκδίκησης καλύτερων όρων εργασίας οπότε και συνθηκών διαβίωσης.

Αυτές ακριβώς τις συνθήκες καθώς και διάφορες φήμες για κινήσεις της εργοδοσίας ζητήσαμε να συζητήσουμε σε συνάντηση που τελικά διεξήχθη την Τετάρτη 24 Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν οι αλλαγές που συμβαίνουν στα καταστήματα.
Θίξαμε το γεγονός πως σε πολλά καταστήματα οι συνάδελφοι που τα στελεχώνουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βάρδιες και καλούνται να κάνουν δωδεκάωρες βάρδιες, να μετακινούνται από κατάστημα σε κατάστημα ή να πιέζονται να κάνουν σπαστό ωράριο, χωρίς να συνυπολογίζονται ο φόρτος εργασίας και  η απόσταση των συναδέλφων από το κατάστημα.

Επίσης ζητήσαμε να μάθουμε αν ισχύουν οι φήμες για κλείσιμο καταστημάτων. Η εργοδοσία δια στόματος της Διευθύντριας Οικονομικών και Ανθρωπίνου Δυναμικού μας έκανε γνωστό πως υπάρχει απόφαση για κλείσιμο καταστημάτων χωρίς να μας ανακοινώσει ποια θα είναι αυτά. Σε ερωτήματά μας για την τύχη των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά τα καταστήματα έκανε λόγο για προσπάθεια να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Για τις ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη και θα ανανεώνονται κατά περίπτωση ενώ για τις προσλήψεις συναδέλφων πρακτικής άσκησης, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες σύμφωνα και με τα  λεγόμενα της εργοδοσίας, μάθαμε πως θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Στη συνέχεια συζητήσαμε για τις έντονες φήμες για την αποδέσμευση ενός ορόφου στο κτίριο της Λ. Αλεξάνδρας και πόσο αυτό θα επηρέαζε τις ζωές των συναδέλφων υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά το πόσο απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο (ειδικά σε ημέρες με κακοκαιρία) είναι το κτίριο της Μεταμόρφωσης. Από την πλευρά της εργοδοσίας εισπράξαμε την «διαβεβαίωση» πως προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο καθώς υπάρχουν πρακτικά θέματα (ρήτρα στο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, κόστος μεταφοράς σε νέο χώρο, κα).

Η θέση του Σωματείου, την οποία κάναμε γνωστή, είναι πως κάθε αλλαγή στον χώρο εργασίας θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση και με γνώμονα τις ανάγκες των συναδέλφων.

Τέλος, ζητήσαμε να μάθουμε το τι μέλλει γενέσθαι  με την εύρεση αγοραστή και ενημερωθήκαμε πως υπάρχει ήδη ένας σύμβουλος της μητρικής (και αναμένονται άλλοι δυο) εντός της εταιρείας που κάνει αποτίμηση της αξίας της.
Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω συνάδελφοι, η εργοδοσία προχωράει κανονικά σε όλα τα μέτρα συρρίκνωσης που είχε αποφασίσει αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις τύχες των εργαζομένων.
Πρέπει να τους καταστήσουμε σαφές πως δεν θα ανεχτούμε καμία περαιτέρω υποβάθμιση στις συνθήκες εργασίας μας και εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί θα μας βρουν μαζικά απέναντί τους.


Εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου