Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα (ΣΕΡΚΑ)
Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα (ΣΕΡΚΑ)
                                                                                                                       
24/06/2016


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενες καθαρίστριες των αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ βρίσκονται σε αγώνα τους τελευταίους 5 μήνες απέναντι στην εργολαβική εταιρία καθαρισμού Link UP που έχει αναλάβει το έργο από την διοίκηση της Ο.ΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες).
Ενώ η Ο.ΣΥ κατέβαλε κανονικά το ποσό κάθε μήνα στην Link UP για να πληρώσει τις εργαζόμενες, η εργολαβική εταιρία πλήρωνε κατά βούληση χρωστώντας από 3 έως 5 μήνες στις καθαρίστριες.
Επιπλέον ενώ για 6ώρη νυχτερινή και ανθυγιεινή δουλειά έπρεπε να λαμβάνουν βάση νόμου 680€ παίρνανε μισθό 450€ και αυτά χωρίς δώρα και επιδόματα.

Μετά από πολύμηνο αγώνα απεργιών, παραστάσεων διαμαρτυρίας και επίσχεσης εργασίας καταφέρανε να δικαιωθούνε.
Λάβανε το μεγαλύτερο ποσό των οφειλομένων τους, σύμφωνα με τις νόμιμες αποδοχές και η εργολαβική εταιρεία κηρύχτηκε έκπτωτη.
Αντί να προσλάβει όμως απευθείας τις εργαζόμενες η διοίκηση της Ο.ΣΥ, όπως ορίζει ο νόμος 4369/2016 (άρθρο 72) προχώρησε σε σύμβαση με άλλο εργολάβο την εταιρία ΕΥΚ.
Η εταιρία ΕΥΚ είχε αναλάβει και στο παρελθόν τον καθαρισμό των λεωφορείων σε 2 αμαξοστάσια της Ο.ΣΥ και έφυγε αφήνοντας χρέη χιλιάδων ευρώ σε κάθε εργαζόμενη.
Όπως είναι λογικό δεν προτίθεται να προσλάβει εργαζόμενες που γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά σκοπεύει να τις απολύσει και να προσλάβει άλλες που θα είναι ευκολότερο να τις διαχειριστεί σαν “καλός” και “δίκαιος” εργοδότης.

Στεκόμαστε δίπλα στον καινούργιο αγώνα που πρέπει να ξεκινήσουν δίνοντας δύναμη και κουράγιο.  Όπως στεκόμαστε δίπλα σε κάθε αγώνα που αναγκάζεται να κάνει κάθε καταπιεσμένος και αδικημένος συνάνθρωπος μας ώστε να λάβει αυτά που δικαιούται.
Συγκεντρώνουμε υπογραφές υπέρ της εκστρατείας των καθαριστριών που διεκδικούν απευθείας συμβάσεις με την Ο.ΣΥ στο γραφείο του σωματείου μας στο ισόγειο της Λ.Αλεξάνδρας και στο κτίριο της Μεταμόρφωσης στον 1ο όροφο.


Εκ μέρους του ΔΣ του σωματείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου