Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η Vodafone διώχνει κόσμο, το υπουργείο εργασίας λέει να το κάνουν νόμιμα και εμείς καλούμαστε να σταματήσουμε την φαρσοκωμωδία εις βάρος μας


Χθες εννέα (9) συνάδελφοι μας από την Διεύθυνση Marketing εξωθήθηκαν σε παραίτηση καθώς δεν τους δόθηκε εναλλακτική συνέχισης της εργασίας τους στις εταιρείες Cyta ή Vodafone. Oι συνάδελφοι ήταν οι τελευταίοι που είχαν μείνει στη συγκεκριμένη διεύθυνση με αποτέλεσμα να παύσει και η λειτουργία της.

Επίσης πέντε (5) συνάδελφοι τεχνικοί πεδίου ενημερώθηκαν ότι σταματάνε να δουλεύουν για την Cyta και θα εργάζονται πλέον για την Vodafone χωρίς να εξασφαλίζεται όμως με κάποια σύμβαση οι όροι εργασίας όπως και το γεγονός ότι θα προσληφθούν στην Vodafone. Δεν δόθηκε εναλλακτική επίσης άρνησης ούτε κάποια δέσμευση για το μέλλον αυτών και των υπολοίπων τεχνικών στην εταιρεία.

Εξάλλου, στο κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης προτάθηκαν σε συναδέλφους θέσεις στην Vodafone με ξεκάθαρα δυσμενέστερες συνθήκες (εργασία την Κυριακή, ωράριο μέχρι τις 23:00)  και χωρίς αλλαγή σύμβασης και απολαβών. Όσοι δε από αυτούς δεν δέχτηκαν τα… άκουσαν κιόλας για την αχαριστία τους!

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των τριών (3) απολύσεων και των δεκάδων μη ανανεώσεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έληξαν ή λήγουν, όπως και της εντατικοποίησης της εργασίας μας το τελευταίο διάστημα στην πλειοψηφία των τμημάτων της εταιρίας. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Vodafone συνεχίζει απτόητη την υλοποίηση του σχεδίου της για ελαχιστοποίηση του «κόστους» της απορρόφησης της Cyta, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και παράλληλα διατηρώντας ένα καλό κοινωνικό προφίλ προς τα έξω.

Όλα αυτά μία μέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο εργασίας με την διοίκηση της Vodafone,τα σωματεία εργαζομένων της Vodafone και της Cyta καθώς και το ΣΕΤΗΠ. Για την ιστορία το σωματείο του ΣΕΤΗΠ δεν βρέθηκε στην συνάντηση, και μαζί τους ούτε τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου μας που ανήκουν στην Ταξική Ενότητα, παρότι μέχρι και την προηγούμενη ημέρα ζητούσανε να εξασφαλίσουμε την παρουσία τους εκεί και να συζητήσουμε τους άξονες στους οποίους θα σταθούμε. Η δικαιολογία που εκφράσανε εγγράφως προς το υπουργείο ήταν ότι δεν μπορεί να καθορίζει αυτό ποιοι θα βρίσκονται στη συνάντηση, ρίχνοντας διασπαστικά βέλη άλλη μια φορά στο σωματείο της Vodafone το οποίο δεν αναγνωρίζουν όπως και κάθε συλλογικότητα που δεν ελέγχει το ΚΚΕ.

Στην συνάντηση αυτή, όπου το κύριο θέμα της ήταν η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και των όρων αυτών κατά την μετάβαση μας στην εταιρία Vodafone, ακούσαμε μια σειρά ψεμάτων και ανοσιουργημάτων τόσο από το υπουργείο όσο και από την διοίκηση της Vodafone.  Μάθαμε βέβαια και αλήθειες όπως ότι η Vodafone χρειάζεται όλους όσους εργάζονται σε  τηλεφωνικά κέντρα αλλά όχι τα υπόλοιπα τμήματα τα οποία θα τα δει κατά περίπτωση. Μάθαμε ότι όσους δεν μπορεί να απορροφήσει π.χ υπαλλήλους καταστημάτων θα προσπαθήσει να τους δώσει σε franchise καταστήματα χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί για τις συνθήκες και τις απολαβές τους. Το πιο υποκριτικό από την μεριά τους ήταν όμως η άρνηση ότι σε προηγούμενη συνάντηση μας και αναφορά στην επέκταση του ωραρίου από 8ωρο σε 9ωρο ειπώθηκε ότι όσοι συνάδελφοι δεν υπογράφουν το 9ωρο θα επιστρέφουν πίσω στην Cyta.

Το υπουργείο εργασίας έκανε συστάσεις στην εταιρία Vodafone να ακολουθήσει την νόμιμη διαδικασία των προεδρικών διαταγμάτων 178/02 και 240/06 όπου επιβάλουν στην εταιρία πριν από οποιαδήποτε ενέργεια αφορά τους εργαζόμενους να καλούνε τους εκπρόσωπους αυτών σε σχετική διαβούλευση. Το μέγιστο δηλαδή που μπόρεσε το υπουργείο εργασίας να συμβάλει στην διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων είναι να μας εξασφαλίσει ότι θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι όπου ότι και αν ειπωθεί θα μπορεί η διοίκηση να ισχυριστεί ότι δεν ειπώθηκε ποτέ κάτι τέτοιο και να πράττει φυσικά στη συνέχεια κατά τα συμφέροντά της. Ακούσαμε επίσης ότι έτσι λειτουργεί ο ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς και δεν διστάσανε να κατηγορήσουν το εργατικό κίνημα ότι δεν διεκδικεί όπως πρέπει τα δικαιώματά του και για αυτό μας εκμεταλλεύονται οι εργοδότες μας.

Όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας οι μόνοι ικανοί να το κάνουμε είμαστε οι ίδιοι. Όχι ατομικά καθώς δεν έχουμε καμία διαπραγματευτική ισχύ και τύχη. Συλλογικά όμως η δύναμη 650 ατόμων είναι πολύ πιο ισχυρή άρα και δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τις διοικήσεις.

·         Δεν υπογράφουμε κανένα χαρτί πριν έρθουμε σε επικοινωνία με το σωματείο εργαζομένων

·         Δεν δεχόμαστε τις εκβιαστικές απειλές τις οποίες μας παρουσιάζουν σαν ευκαιρίες

·         Δεν έχουμε αυταπάτες ότι ενδιαφέρεται κανείς άλλος πέρα από εμάς για το εργασιακό μας μέλλον

·         Διεκδικούμε συλλογικά και ενωτικά αυτά που μας αξίζουν!



Εκ μέρους του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου