Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Τσάι και συμπάθεια από την καινούργια διοίκηση της Vodafone


Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της καινούργιας διοίκησης της Vodafone και το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων Cyta Hellas. Από την πλευρά της νέας διοίκησης υπήρχε η πρόθεση να καθησυχάσουν τις ανησυχίες μας για το αβέβαιο εργασιακό μας μέλλον. Μας ενημέρωσαν πως το σχέδιο της απορρόφησης θα ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο-τρείς μήνες και μέχρι τότε δεν θα γίνει καμία μετακίνηση εργαζομένων.  Επίσης μάθαμε πως η Cyta Hellas θα υπάρχει μέχρι τον Απρίλιο του 2019 οπότε και θα απορροφηθεί πλήρως από τον όμιλο Vodafone.

Στο ίδιο πλαίσιο μας ανέφεραν ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να έχουν εργασία όλοι οι εργαζόμενοι. Να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις και ότι θα υπάρχει αναγνώριση προϋπηρεσίας. Επιδίωξη τους είναι να έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου όλοι οι εργαζόμενοι. Υπάρχει πολλή δουλειά στην εταιρεία και οι υπάλληλοι πρώτης γραμμής δεν φτάνουν για να εξυπηρετήσουν επιπλέον 300.000 πελάτες. Για αυτό το λόγο σταμάτησαν από τον Μάρτιο τις προσλήψεις ενώ είχαν ανάγκες ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά με εργαζόμενους από την Cyta Hellas. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους πρόκειται για περίπου 100 θέσεις τηλεφωνικών κέντρων και διοικητικού προσωπικού για τις οποίες θα μας δοθεί δυνατότητα να κάνουμε αίτηση υποψηφιότητας και να περάσουμε συνέντευξη.

Στην συνέχεια βέβαια διευκρίνισαν ότι όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν για τους εργαζόμενους που διαθέτουν ήθος, εργάζονται σκληρά, έχουν ευελιξία για να κάνουν διάφορα πράγματα , είναι αποδοτικοί, δεν έχουν παραβατική συμπεριφορά και δεν διαταράσσουν την εργασιακή ειρήνη καθώς η εταιρεία Vodafone είναι ένας απαιτητικός οργανισμός. Επίσης ότι οι εργαζόμενοι της Cyta Hellas που θα πληρούν όλα τα παραπάνω και θα επιλεγούν θα μεταβούν στον όμιλο Vodafone δηλαδή Zelitron, 360 Connect ή Vodafone ανάλογα με το τμήμα που εργάζονται . Σε ερώτηση για τους 68 επινοικιαζόμενους που εργάζονται στην εταιρεία μέσω Icap και Infoassist απάντησαν ότι είτε θα συνεχίσουν μέσω των εργολαβικών εταιρειών είτε θα γίνει αλλαγή συμβάσεων καθώς είναι μικρός ο αριθμός και οι ίδιοι έχουν 1500 επινοικιαζόμενους εργαζόμενους! Επιπλέον ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο σχέδιο για τους συναδέλφους της επαρχίας στις πόλεις που δεν υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις να απορροφηθούν.

Κάπου εδώ οφείλουμε να επανέλθουμε στην πραγματικότητα  και να πούμε ότι, επειδή μιλάμε με συναδέλφους στην Vodafone συνδικαλιστές και μη όπως μας προέτρεψε η διοίκηση να κάνουμε ώστε να ενημερωθούμε για όλα αυτά, πριν δύο μήνες 50 εργαζόμενοι από τα τηλεφωνικά κέντρα της Vodafone μετατράπηκαν σε εργαζόμενους της 360 στερούμενοι δικαιώματα και αποδοχές. Ήταν οι τελευταίοι εργαζόμενοι που είχαν σταθερές σχέσεις εργασίας με την Vodafone σε τηλεφωνικό κέντρο όπως το ίδιο έγινε και πριν από τρεις μήνες με 30 εργαζόμενους στα τμήμα Collection. Αν και μόνο το γεγονός της ύπαρξης 1500 επινοικιαζόμενων μιλάει από μόνο του να θυμίσουμε ακόμη ότι το  2011 υπήρξε προσπάθεια να μετατραπεί σε μια νύχτα όλο το προσωπικό της εξυπηρέτησης πελατών σε 4ωρους και 5ωρους κάτι το οποίο αποτράπηκε από την συλλογική άρνηση και αντίσταση των συναδέλφων.

Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλους τους εργαζόμενους δημιουργώντας και τις προϋποθέσεις βελτίωσης της καθημερινότητας μας. Μέσα από την αλληλοϋποστήριξη μας μπορούμε να διακρίνουμε τις παγίδες που κρύβουν επικερδείς εταιρείες οι οποίες θησαυρίζουν από την εργασία μας και την ίδια ώρα προσπαθούν με κάθε πρόσχημα να εξοικονομήσουν ακόμη περισσότερα χρήματα στερώντας τα από εμάς.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι σας εφιστούμε την προσοχή και ζητάμε την βοήθειά σας ώστε το σωματείο να ενημερώνεται για κάθε κίνηση που γίνεται από την εργοδοσία προς τον καθένα από εμάς ατομικά, για κάθε θέση που θα μας προσφερθεί, για κάθε πρόταση που μπορεί να μας γίνει. Επικοινωνούμε με το σωματείο για ότι υποπέσει στην αντίληψή μας.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να αλλάξουμε κάθε δυσμενή εξέλιξη στον χώρο εργασίας μας. Οι διοικήσεις είναι κάτι που γνωρίζουν από ότι φαίνεται καλύτερα κι από εμάς και για αυτό προσπαθούν να μας καθησυχάσουν και να μας διαιρέσουν με κάθε τρόπο. Στο χέρι μας είναι σκεπτόμενοι τα κοινά μας συμφέροντα και την προσπάθεια εξασφάλισή τους να τους διαψεύσουμε.


Εκ μέρους του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου