Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ενημέρωση από το κτίριο της Μεταμόρφωσης

07/07/2017
  
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Είναι σε όλους γνωστά τα θέματα με τον κλιματισμό/εξαερισμό που υπάρχουν στους χώρους εργασίας της εταιρείας. Κατά καιρούς όλοι λίγο πολύ έχουμε νιώσει δυσφορία είτε από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είτε από έντονη ροή παγωμένου αέρα απευθείας πάνω μας είτε από κακό εξαερισμό και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Όλα αυτά για όσους από εμάς εργάζονται σε γραφεία εντός των κτιρίων γιατί τα πράγματα για όσους συναδέλφους εργάζονται στο πεδίο είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Στο κτίριο της Μεταμόρφωσης τα παραπάνω θέματα υπάρχουν ακόμη πιο έντονα και διαιωνίζονται από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Πέντε χρόνια τώρα ο κλιματισμός υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά τις ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πέντε χρόνια οι συνάδελφοι που εργάζονται στο κτίριο κάνουν παράπονα για το ίδιο ακριβώς θέμα και μέχρι σήμερα έπαιρναν πάντα την ίδια απάντηση. Πως ο κλιματισμός δεν έχει κανένα πρόβλημα και πως φταίνε οι ίδιοι που αλλάζουν την θερμοκρασία στα χειριστήρια! Η θέση αυτή της εργοδοσίας δεν άλλαξε ακόμα και όταν συνάδελφοι άρχισαν να αποχωρούν, λόγω δυσφορίας, από την εργασία τους ή να αναγκάζονται να παίρνουν αναρρωτικές άδειες λόγω προβλημάτων υγείας που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί  όμως να συνεχίσει να συμβαίνει. Το Σωματείο εδώ και πολύ καιρό είχε επισημάνει τα σοβαρότατα προβλήματα που υπήρχαν στους χώρους εργασίας και ζητούσε συνεχώς τη βελτίωση των συνθηκών. Δυστυχώς όμως η εργοδοσία δεν φαίνεται πλέον να έχει διάθεση να λύσει κανένα από τα αιτήματα των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό η πρόσφατη τετράωρη στάση εργασίας είχε ως ένα από τα κύρια αιτήματά της την επίλυση των θεμάτων αυτών.

Ενώ είχε γίνει σύσκεψη για το κτίριο της Μεταμόρφωσης από τις αρχές Ιούνη και είχαν προταθεί κάποιες βελτιωτικές ενέργειες αυτές άρχισαν να υλοποιούνται μετά την πολύ μεγάλη συμμετοχή που είχαν στην στάση οι συνάδελφοι του κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα από την Τρίτη 27 Ιουνίου, ημέρα της στάσης και μετά, έχουν γίνει τα παρακάτω:

  • Επίσκεψη του τεχνικού ασφαλείας και έλεγχος των συνθηκών. Έγιναν συστάσεις.
  • Επίσκεψη του συνεργείου συντήρησης του κλιματιστικού και διαπίστωση πως υπολειτουργεί.
  • Ενέργειες αποκατάστασης της βλάβης το Σάββατο 01 Ιουλίου.
  • Παραγγελία αντηλιακών μεμβρανών και τοποθέτησή τους μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
  • Απόφαση να εκκενωθούν οι θέσεις στις οποίες η ροή του αέρα είναι κάθετα πάνω στους συναδέλφους.
  • Επίσκεψη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σύσταση, μεταξύ άλλων,  για εξέταση του ενδεχόμενου προμήθειας  ανεμιστήρων στο χώρο και λειτουργίας τους όταν υπολειτουργεί ο κλιματισμός/εξαερισμός και οι συνθήκες το επιβάλλουν


Συνάδελφοι όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια δεν έφταιγαν οι αλλαγές  των θερμοκρασιών στον κλιματισμό. Υπήρχαν σοβαρότατες ελλείψεις στον σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού και της θερμικής μόνωσης του κτιρίου. Έπρεπε οι συνάδελφοι να κινητοποιηθούν μαζικά όμως για να προβεί η εργοδοσία σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έπρεπε να είχε κάνει εξαρχής.

Ευελπιστούμε να ληφθούν τα παραπάνω μέτρα και να καταστούν σωστές οι συνθήκες για την εργασία μας. Σε αυτό θέλουμε την άμεση πληροφόρησή σας.
Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Υπάρχουν ακόμα πολλά αιτήματά μας που μένουν ανικανοποίητα

  • οι συνθήκες και ο χώρος εργασίας στην αποθήκη της Λυκόβρυσης που έχει ήδη μια φορά πλημμυρίσει
  • τα προβλήματα εξαερισμού στο κτίριο της Αλεξάνδρας
  • τα μέσα μετακίνησης συναδέλφων από και προς απομακρυσμένους χώρους εργασίας (Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Πυλαία)
  • η αναπλήρωση των υπαλλήλων που αποχωρούν οικιοθελώς ή λείπουν με πολύμηνες άδειες
  • η απάντησή μας στα ερωτήματα που θέσαμε στο mail που εστάλη για να πάρουμε το 75% των αδειών μας μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη (έχουν αποσταλεί στην εργοδοσία από τις 15 Ιουνίου)
  • η υπογραφή ΕΣΣΕ που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας απέναντι σε αυτή αλλά και την επόμενη εργοδοσία


Συνάδελφοι, γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και όλοι μας σκεφτόμαστε τις διακοπές (όποιες και όσοι μπορούμε να κάνουμε) αλλά είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να ενημερώνουμε τους συναδέλφους και το Σωματείο για οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μας που υποβιβάζει τις συνθήκες και απειλεί τις θέσεις εργασίας μας.

Γιατί μόνο μέσω της συλλογικής προσπάθειας και του αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Από το ΔΣ του Σωματείου









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου