Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Συσπείρωση των εργαζομένων απέναντι στις νέες μεταρρυθμίσειςΣυσπείρωση των εργαζομένων απέναντι στις νέες μεταρρυθμίσεις
                                                                                                                       
14/09/2016
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα δεν σταματά με το πέρασμα των δύο πολυνομοσχεδίων, του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Πέρα από τον «κόφτη» που αυτόματα θα κόβει μισθούς, συντάξεις και δαπάνες, όταν δεν πιάνονται οι στόχοι των μνημονίων, η κυβέρνηση σκοπεύει τους προσεχείς μήνες να φέρει πρόταση με την οποία θα τροποποιήσουν τον εργασιακό νόμο 1264.

Οι αλλαγές στο νόμο, θα αφορούν περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών, περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων και των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν συνδικαλιστική προστασία.

Στόχος της νέας νομοθεσίας θα είναι να καταργήσει βασικά δικαιώματα με κεντρικό στόχο το να κάνουν τη δυνατότητα των εργαζομένων να αγωνιστούν για αυτά που δικαιούνται και το βιοτικό τους επίπεδο, δυσκολότερη.

Η καλύτερη ασπίδα προστασίας μας απέναντι σε κάθε αντεργατική μεταρρύθμιση αποτελεί η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ). Το σύνολο δηλαδή το κανόνων που καλύπτουν όλους τους εργαζομένους της επιχείρησης και περιλαμβάνει ελάχιστες αποδοχές ανάλογα με την προϋπηρεσία και το αντικείμενο, καθώς και απολαβή επιπλέον παροχών που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Η ΣΣΕ, που εξαρχής έχει το Σωματείο της Cyta Hellas προβάλει σαν πρώτιστη διεκδίκηση, θα μπορέσει μεταξύ άλλων να κατοχυρώσει τα παρακάτω:

  • Ωράρια εργασίας, ημέρες ρεπό, ημέρες αδείας, διαλείμματα.
  • Αναγνώριση πτυχίου και προϋπηρεσίας
  • Επιδόματα γλώσσας, Η/Υ κ.α.
  • Επιδόματα τέκνων / μονογονεϊκής οικογένειας
  • Επιδόματα ωρίμανσης

Η κοινωνική ασφάλιση, ο κατώτατος μισθός, τα επιδόματα ανεργίας και οποιεσδήποτε παροχές αποτελούν κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και όχι οικειοθελείς παραχωρήσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεων.

Για να διατηρηθούν οι κατακτήσεις αυτές και για να κερδηθούν νέες απαιτούν αγώνα στο δρόμο, δημοσιοποίηση των εργασιακών συνθηκών που βιώνουμε και διεκδίκηση.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων θα νικήσει ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την καταπίεση και την ιδιοποίηση του πλούτου που παράγει η κοινωνία.

Εκ μέρους του ΔΣ του σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου