Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Για τις πρόσφατες απολύσειςΣωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas
22/03/16
Συναδέλφισσες /Συνάδελφοι,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν δυο (ακόμα) απολύσεις συναδέλφων μας. Πιο συγκεκριμένα απολύθηκαν δυο συνάδελφοι που εργαζόντουσαν στο τηλεφωνικό κέντρο του τεχνικού τμήματος στην Μεταμόρφωση. Και οι δυο εργάζονταν επί πολλά έτη στην ίδια θέση.

Το σωματείο ήρθε αμέσως σε επαφή μαζί τους αλλά και με την εργοδοσία για να διαπιστωθούν οι λόγοι που οδήγησαν στις  συγκεκριμένες απολύσεις.

Η εργοδοσία μας απάντησε πως οι απολύσεις έγιναν για λόγους μειωμένης απόδοσης  και κυρίως για λόγους κακής συμπεριφοράς καθώς και  πως τους είχαν γίνει σχετικές συστάσεις.

Είναι αντιληπτό και κατανοητό σε όλους πως η εργασία σε ένα τηλεφωνικό κέντρο είναι πολύ ψυχοφθόρα και γίνεται ακόμα περισσότερο ψυχοφθόρα όσο ο εκάστοτε συνάδελφος εργαζόμενος δουλεύει επί σειρά ετών σε ένα τέτοιο πόστο. Είναι εύλογο και φυσιολογικό γνωρίζοντας όλοι μας τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους αυτούς (κούραση από τη συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με πελάτες σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες αυτών των εργασιακών θέσεων)να  παρατηρείται μείωση απόδοσης. Η εργοδοσία μπορούσε αν ήθελε να προχωρήσει σε εσωτερική μετακίνηση των συναδέλφων σε κάποιο άλλο τμήμα(κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν) και όχι σε απόλυση. Πράγμα όμως που δεν έπραξε και  αυτό μας προβληματίζει πολύ.

Οι συνάδελφοι, στην επικοινωνία που είχαμε μαζί τους μας είπαν πως δεν θα ήθελαν να προχωρήσουν σε καμία κίνηση καταγγελίας της απόλυσής τους .

Κατανοώντας και σεβόμενοι την απόφασή τους  τους διαβεβαιώσαμε πως θα είμαστε δίπλα τους σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια αποφασίσουν να προβούν.

Βάσει των παραπάνω μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και δημιούργησε ακόμα περισσότερα ερωτήματα το γεγονός πως ένας από τους απολυμένους συναδέλφους κατέφυγε τελικά σε καταγγελία της απόλυσης στην Επιθεώρηση Εργασίας χωρίς να ζητήσει την στήριξή μας αλλά στηριζόμενος από το ΣΕΤΗΠ. Επιπροσθέτως , μας δημιούργησε πολλά ερωτηματικά γιατί η παράταξη «Ταξική Ενότητα» εφόσον επιχείρησε και εκείνη να έρθει σε επαφή με τον απολυμένο συνάδελφο μεσολάβησε να τον φέρει σε επαφή με το ΣΕΤΗΠ και όχι με το Σωματείο της CYTA στο οποίο και συμμετέχει.

Παρ' ότι δεν κατανοούμε την απόφαση του συναδέλφου να κινηθεί σε άγνοια του σωματείου του θα στηρίξουμε σε κάθε περίπτωση την απόφασή του και θα είμαστε δίπλα του στο ραντεβού με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Όπως θα είμαστε δίπλα στον κάθε συνάδελφο που διεκδικεί τα δίκαια αιτήματά του απέναντι στην εργοδοσία.

Μακριά από κάθε μικροκομματικό σκοπό.

Απέναντι σε κάθε προσπάθεια διάσπασης και ηγεμόνευσης.

Το ΔΣ του Σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου