Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Σε «εορταστικό» κύμα απολύσεων η Cyta Hellas


14/12/2016
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η συνάντηση που είχε ζητήσει το ΔΣ του Σωματείου με την εργοδοσία.

Μετά από δέκα (10) απολύσεις/μη ανανεώσεις συμβάσεων η εργοδοσία προσπάθησε να μας πείσει (για ακόμα μια φορά)  πως δεν έχουν να κάνουν με την πώληση της εταιρείας. Μετά όμως από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης ο ΓΔ αναγκάστηκε να ανασκευάσει λέγοντας πως «στις δύσκολες στιγμές που περνάμε στην εταιρεία πρέπει να γίνουν θυσίες». Θυσίες που μεταφράζονται σε απολύσεις συναδέλφων με 8-9 χρόνια προϋπηρεσία, από μονογονεϊκές οικογένειες, με σοβαρά προβλήματα υγείας και μηνιαίες αποδοχές  από 400 έως 900 ευρώ.

Επίσης μάθαμε πως αυτές οι «θυσίες» δεν θα σταματήσουν εδώ αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες. Ήδη από εκείνη την ημέρα έχουν γίνει άλλες πέντε (5) απολύσεις και αναμένονται δυστυχώς και άλλες. Πολλοί συνάδελφοι αντί για το δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν το χαρτί της απόλυσης!!

Από την πλευρά του Σωματείου ζητήθηκε επανειλημμένα να εξετασθούν όλες οι εναλλακτικές ώστε να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοι που απολύθηκαν. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν άμεση και κυνική: «οι απολύσεις είναι αναγκαίες…». Από την πλευρά μας βροντοφωνάζουμε:

«ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ»

Όπως δεν ήταν αποδεκτές και οι δυο συνεχόμενες μειώσεις μισθών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Για το πόσο ήταν αναγκαίες αυτό το έδειξε η ιστορία. Και τότε μας έλεγαν πως έτσι θα σωζόταν η εταιρεία, και τότε μας έλεγαν πως είναι «αναγκαία θυσία» ώστε να μπορέσει η εταιρεία να σταθεί στα πόδια της. Ότι ακριβώς μας λένε και σήμερα συνάδελφοι! Θα τους πιστέψουμε;;; Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τους ίδιους ανθρώπους που στο παρελθόν μείωσαν τις αποδοχές μας τουλάχιστον δυο φορές πως δεν θα κάνουν το ίδιο με νέες απολύσεις μετά από λίγο καιρό «για να ορθοποδήσει η εταιρεία»; Πόσο ακόμα θα θυσιάζουμε τις ζωές μας για να διορθώνουμε τις (θελημένες ή μη) λανθασμένες αποφάσεις των στελεχών αυτής της εταιρείας; Των στελεχών που παίρνουν παχυλούς μισθούς (πολλοί από αυτούς εντός και εκτός έδρας) και δεν τους κουνάει κανείς από την θέση τους;

Συνάδελφοι η πρόσφατη στάση εργασίας ήταν μόνο η αρχή. Η εργοδοσία σκληραίνει την στάση της και θα σταματήσει μόνο όταν λάβει την απάντηση που της αρμόζει. Πλέον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την δυναμική αντίδρασή μας. Παρά το ότι πλησιάζει η περίοδος των γιορτών δεν ξεχνάμε του συναδέλφους που η «οικογένεια» της Cyta Hellas αυτές τις μέρες του έκανε «δώρο» την απόλυσή τους.

  • Είμαστε ήδη σε επαφή με τους απολυμένους συναδέλφους που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους και σχεδιάζουμε τις επόμενες ενέργειες
  • Κάνουμε περιοδείες σε καταστήματα για να ενημερώσουμε τον κόσμο για την κατάσταση που επικρατεί στην Cyta Hellas
  • Συνεργαζόμαστε με Σωματεία του Κλάδου για να έχουμε συντονισμένη αντίδραση απέναντι στα συμφέροντα των αφεντικών
  • Δίνουμε το παρόν στην επόμενη Γενική Συνέλευση  για να ανταλλάξουμε απόψεις και να επανακαθορίσουμε την στάση μας.

Για να διαφυλάξουμε το μέλλον μας και να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Το ΔΣ του Σωματείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου